ESCRIT DEL BISBE

Guia Visual de la Catedral de Girona

2021

Et disposes a visitar la catedral i tens a les mans aquesta guia visual per ajudar-te a contemplar, entendre i gaudir de la bellesa d’aquest edifici.

M’atreveixo a oferir-te algunes indicacions per comprendre millor que és i perquè serveix la catedral.

La catedral és cap i mare de totes les esglésies de la diòcesi.

Té aquest nom de “catedral”, perquè el seu signe distintiu és la “càtedra” el lloc des del qual el Bisbe presideix l’assemblea dels fidels i proposa el propi magisteri per tota la Diòcesi de la qual és Cap i Pastor, com a successor dels apòstols.

La catedral expressa la unitat de la fe i la comunió del poble fidel amb el seu Pastor.

La nostra catedral és d’una bellesa excepcional i única per la seva arquitectura, però la seva bellesa és encara més gran, perquè té ànima, té vida, respira per les pedres vives que són els creients, i, sobretot perquè actualitza la presència de Crist en aquest bellíssim edifici.

Per això cal fer notar i recordar que, en primer lloc, és un edifici de culte i per al culte. És un edifici per a les celebracions de la fe i per la pregària. Per aquesta finalitat fou construïda i amb aquesta finalitat l’hem de conservar i adequar a les indicacions de l’Església.

Això no exclou, al contrari, que sigui un edifici en el qual tothom pugui gaudir de la seva arquitectura única, de la seva història, de la seva bellesa, del cromatisme dels seus vitralls, que harmonitzen amb una simfonia de color segons l’hora de llum que ens embolcalla.

La nostra catedral, l’edifici més emblemàtic de Girona, és viva i respira gràcies a les celebracions dels nostres avantpassats i les nostres. No és un museu, encara que es pugui gaudir de la seva arquitectura, vitralls, història, i objectes que la configuren.

Aquesta guia t’ajudarà no només a mirar, sinó a contemplar la bellesa de la catedral.

Aprendre a veure la bellesa suposa un llarg aprenentatge. De les obres valorem l’antiguitat, la història, la finalitat, la tècnica… però el seu valor intrínsec ve de la contemplació de la seva bellesa, que és un acte intuïtiu i que suggereix una experiència de transcendència. Per captar la bellesa cal educar a contemplar i no només a “mirar”. Es tracta d’un cert diàleg no verbal, de tu a tu, entre l’obra i el teu ésser.

També hi trobaràs notes explicatives per captar totes les dimensions de les obres que contemples.

Gaudint d’aquesta catedral també t’adonaràs que la bellesa de l’art mostra la bellesa de la fe cristiana.

Valora la tasca de conservació i manteniment del patrimoni que durant segles ha fet l’església a Girona i, que avui, desitja continuar realitzant amb tots els mitjans disponibles perquè sigui conegut i se’n pugui gaudir.

Francesc Pardo Artigas,
Bisbe de Girona

Ramon Bosch Baulida. És mestre llicenciat en Història de l’Art. Ha coordinat diferents publicacions d’història i Art de Girona. Ha treballat com a docent a primària i a secundària. 

Pere Codina Gironella. Llicenciat en Ciències de la Informació i Relacions Públiques. Ha publicat diferents llibres, l’últim una guia de viatge a Terra Santa. Ha treballat a l’Ajuntament de Girona i a la Generalitat de Catalunya.

Antoni Manyé Martínez. És llicenciat en Història de l’Art i diplomat en gestió i administració pública. Actualment, dona classes a Secundària a Girona.

Agraïments

Joan Boadas, Pere Freixas, Francesc Miralpeix, Joaquim Nadal, Josep Maria Nolla, Joan Pinya, Laia Roca, Jordi Sagrera, Jordi S. Carrera, Anna Santolaria i Gustau Torres. 

INDEX · de continguts

CATEDRAL EXTERIOR

CATEDRAL INTERIOR

EL TRESOR DE LA CATEDRAL